Hulst H. Willibrordusbasiliek - Schaapsound

Hulst H. Willibrordusbasiliek

Schaapsound in de mooiste kerk van Nederland?

De Middeleeuwse Heilige Willibrordusbasiliek, centraal in het oude grensstadje Hulst, Zeeuws Vlaanderen, is gebouwd in Brabantse gotiek-stijl. De kerk is gebouwd als Katholieke kerk maar ging in de Tachtigjarige Oorlog tot de reformatie over. 

Dit bleef zo tot de tijd van Napoleon, toen er een simultaankerk van werd gemaakt (zoals in meer plaatsen). De katholieken kregen het koor en het schip bleef beschikbaar voor de protestanten. Sinds 1930 is de gehele kerk weer katholiek en werd deze door Paus Pius XI tot basiliek verheven. Voor de hervormden is toen een nieuwe kerk gebouwd, schuin tegenover de Basiliek. O.a. de preekstoel en een koorhek ging toen mee.

Het programma Plaza (NCRV) verkoos na een uitgebreide verkiezing deze bijzondere Basiliek tot mooiste kerk van Nederland.

Zie voor een impressie: https://www.youtube.com/watch?v=jb69En4FUHw

Deze prachtige kerk wordt gelukkig nog intensief gebruikt. Voor de erediensten, maar ook voor concerten. Schaapsound kreeg de vraag om voor deze kerk een multifunctionele installatie te ontwerpen, waarbij de spraak optimaal verstaanbaar moest worden. In zo’n lange galmrijke kerk geen sinecure!

Verder moest ook vanwege koor- en solistenpraktijk ook de muziekkwaliteit op hoog niveau gebracht worden. We hebben dat gerealiseerd met geschikte full range luidsprekersystemen, en een geavanceerd digitaal versterkersysteem.

Eis was dat de grote groep vrijwilligers de installatie moesten kunnen bedienen. Dat is natuurlijk geen enkele probleem: de gebruikssituaties worden vastgelegd, en kunnen met een enkele knop opgeroepen worden. 

De bediening is -naast een vast bedienpunt- verder ook draadloos uitgevoerd. Daarvoor zijn tegelijk ook wifi aanpassingen gerealiseerd.

Hulst heeft zodoende een optimale en toekomstbestendige installatie gekregen!

Hulst H. Willibrordusbasiliek

VERGELIJKBARE PROJECTEN

×

Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

× Hoe kan ik je helpen?