Geschiedenis
Het was in 1984 dat Gerard Schaap (Huizen, 1952) een eerste inschrijving bij het KvK aanvroeg. Op dat moment werkte hij in het onderwijs, te Rotterdam. Door z’n elektronica achtergrond, en via zijn hobby (zelf bouwend zendamateur met A licentie) kwamen de nodige hulpvragen rond geluid uit zijn kerkelijke omgeving. Om dat in goede banen te leiden moest de gang naar het KvK gemaakt worden. Het bedrijf moest ingeschreven worden als Radio-en Televisie Installatie en Reparatiebedrijf. Een beschermde sector waar de SER-toestemming voor moest geven.
Om de inschrijving rendabel te maken moest stabiele omzet komen. Dus werden er kerktelefoonversterkers geproduceerd, vanuit huis. Die kastjes werden aangesloten op de toenmalige PTT Kerktelefoon-voorziening.
Kerken effectief en toekomstbestendig ondersteunen in hun roeping werd steeds meer Gerards visie. Klein begonnen nam het uiteindelijk een enorme vlucht.
Het netwerk in kerkelijk Nederland werd verder uitgebreid en er kwamen steeds meer aanvragen binnen voor geluidsinstallaties, opname apparatuur, cassette duplicators en later ook CD duplicators. Dat ging uiteraard steeds meer tijd kosten, dus het onderwijs ging steeds meer op parttimebasis.
De eerste geluidsinstallaties werden meestal gebouwd rondom de -inmiddels beroemde -analoge, zelf regisserende- Aureg versterker. Met de A-125 serie analoge geluidszuilen die het geluid al voorover naar de vloer afstraalden, een mooie techniek voor die tijd.
Rond het jaar 2000 kwam de volgende stap: fulltime inzet en een eerste bedrijfspand in Ridderkerk. Binnen enkele maanden werd het eerste personeelslid (Jan Ketting, hij is er nog steeds 😊) aangenomen. Niet lang daarna volgen meer nieuwe mensen. Er werden geluidsinstallaties gebouwd met de AS-versterker (ook analoog en zelf-regisserend, maar met een digitale programmeermogelijkheid). De samenwerking met Seis Akustik in Duitsland werd gestart. Dat gaf steeds meer mogelijkheden tot gezamenlijke ontwikkeling van betere geluidszuilen en microfoons voor verschillende toepassingen. En de serie digitale mengversterkers (DSP’s) waarmee Nederland ondertussen vol staat.
Gerard had van meet af de ambitie om heel Nederland te bedienen. Dus waren ook ritten van Rotterdam naar Noord-Groningen en vergelijkbaar nodig. Daarvoor moest een oplossing komen. Zoon Klaasjan (1976) besloot, in 2004, om een vestiging voor Midden en Noord-Nederland op te starten in Zwolle. Dus stapte ook hij over van het onderwijs naar de zaak. Vanuit beide uitvalsbases kon heel Nederland nu veel beter bediend worden. Joost de Visser kwam in 2010 in beeld en ging Gerard versterken vanuit de locatie Ridderkerk.
Overnames van het kerkgeluid-deel van Lagarde (in 2014), Wolff Geluidstechniek (in 2020) en recent in 2022 het Zeeuwse bedrijf Relisound, zorgden ervoor dat het team verder kon groeien.
Gerard -nog steeds betrokken bij het werk- kijkt terug op een bijzondere ontwikkeling van zijn bedrijf met inmiddels meer dan 20 medewerkers. En weet zich een gezegend mens!