noorderkerk Zaandam

Noorderkerk Zaandam

De Noorderkerk in Zaandam is het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente. Het gebouw is een karakteristieke wederopbouwkerk met toren. 

Recent heeft Schaapsound de Noorderkerk voorzien van een nieuwe geluidsinstallatie en kerk-tv apparatuur. De toegepaste luidsprekers zijn zeer geschikt voor spraak- en livemuziek zoals concerten of een band. De zeer compacte line-array luidsprekers zijn in elke RAL kleur leverbaar waardoor ze vrijwel overal goed toegepast kunnen worden.  

Naast een audioprocessor met eenvoudige touchscreenbediening wordt er ook een digitale mengtafel en stagebox gebruikt voor het mixen van zang en instrumenten.  

Voor de kerk-tv uitzending zijn twee bestuurbare full-HD camera’s geïnstalleerd. De camerabeelden worden afgewisseld of gecombineerd met de liturgieteksten van de presentatie. Alle videoapparatuur wordt bediend via de gebruiksvriendelijke ESD software inclusief de bestaande (laser)projectors.  

Wat is een goede luidspreker voor spraak en muziek?
Kerken hebben vaak een akoestiek met enkele seconden nagalm. Goed voor de samenzang met orgel of piano maar lastig voor een combo of band. Voor een goede (spraak)- verstaanbaarheid is het belangrijk dat geluid door de luidspreker goed wordt gebundeld waardoor hinderlijke reflecties (= extra nagalm) zoveel mogelijk voorkomen worden. 

Het bundelen van geluid kan door meerdere luidsprekers boven elkaar te plaatsen waardoor een verticale ‘line array’ of kolom­luidspreker ontstaat: een typische kerkluidspreker. Dat bundelen gaat het beste met hoge tonen. Hoge tonen dragen ook het meest bij aan een goede verstaanbaarheid. Lage (bas)tonen laten zich minder goed bundelen maar die heb je juist weer nodig voor een goede muziekweergave. Een goede luidspreker voor spraak en muziek biedt zowel goede klank- en richteigenschappen voor spraak (midden en hoge tonen) als muziek (alle tonen van laag tot hoog).

De echte lage tonen (tot ca. 100hz.) worden via een subwoofer weergegeven zodat de luidsprekers compact kunnen blijven. Daarnaast is een combinatieluidspreker voor spraak en muziek veel zwaarder te belasten dan een spraakluidspreker.  

Noorderkerk Zaandam

VERGELIJKBARE PROJECTEN

×

Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

× Hoe kan ik je helpen?